Aug 18, 2008

Maxis vs Hotlink



This post is Malay version to keep the genuineness of the story although partially edited - because of the limitation of mankind.

**Lupa lak nak bagitau kejadian ini berlaku dalam KTM.

"Adik sekarang guna apa ye? Sebab akak ada promosi maxis ni."

-----------

"Celcom la"

-----------

"Celcom mahal la dik. Ni maxis lagi murah."
Dia pun menunjukkan buku iklannya. Rupanya dia seorang customer service maxis. Patut pun.

-----------

"Tapi akak, kitorang guna Universiti Pack, lagi murah."
"Mana, akak nak tengok."
Tanpa menengok. Dia pun membuka buka iklannya sekali lagi.
"Cuba adik bandingkan, beza antara dua ni. Satu 38sen/min, dan satu lagi 12sen/min."
Saya cubala mengintai, hebat betul! Rupa-rupanya yang 38sen tu ialah hotlink. Dan 12sen itu ialah maxis.

-----------

"Ooo, hotlink dengan maxis lain ye akak?"

-----------

"Haah lain."
"Hotlink ni benda lain under maxis. Akak jual maxis je"

-----------

"Saya rasa maxis, satu je - kalau dia buat cam celcom, saya pun beli - Universiti Pack, murah wo."

-----------

"Tapi, maxis ni 12sen/min."
Saya cuba mengintai2 lagi. Oh, benar, 12min/min tapi ke maxis sahaja la. Dan postpaid.

-----------

Saya pun mengeluarkan peket Universiti Pack Celcom - 15sen/min kepada sesiapa...
Akak tu pun membelek2 starter pack lalu terdiam.
Saya tidak tahu mengapa.

-----------

Kesimpulan cerita saya, hari ni baru saya tau maxis dan hotlink tidak sekali. Walaupun sama, tapi tak serupa. Maxis murah, hotlink mahal - tu apa yang akak tu cakap - bukan saya cakap. Fullstop.

22 comments:

  1. lorr ,,
    ko x tau ke maxis ngn hotlink tu laen??

    ReplyDelete
  2. huhu..
    tp bukan ke kedua2 nya ada link antr satu sme lain.
    huhu...

    ReplyDelete
  3. urghh.. sarkastik betul perbuatan kamu terhadap kakak itu.

    p/s: aku juga baru tahu hotlink n maxis lain. maaf kan kejahilan aku.

    ReplyDelete
  4. baru tau.. lain rupenye...
    hmmm
    -aku msh xTERjumpe lg-
    msh berusahe..huhuhuhu =)
    at d same time, ko pun tlg la eh..

    ReplyDelete
  5. hakhakhak.. aku gelak nih.

    aku ingat sama je. rupa-rupanya lain.

    wawawawawa...~~~

    ReplyDelete
  6. celcom rules!!
    sape2 nak beli Unipax, dtglah ke konvo utm skudai.. rabu last (20/8) so kene cepat2!

    ReplyDelete
  7. aku pn xpenah tau yg mxs ngn htlnk tu laen...anas, tnjukla gmbr peket mxs ngn htlnk, nnti bole aku bndingkn...

    ReplyDelete
  8. yeke.
    Aku rse hotlink undr maxis la.
    Tp akak tu jual tuk maxis.
    Tp pelik dia tuk kutuk hotlink.
    Aku pun xpham.

    ReplyDelete
  9. On zuhair:

    time ni perlukn sarkastik untk menyampaikn mesej.

    On ain:

    mencari-cari, tercari-cari, dicari-cari. ye sampai dapat.

    ReplyDelete
  10. On aqila aini:

    lain tapi serupa dan sama.
    pelik x.

    On hanif_m_noor:

    xperlu nk tunjuk paket.
    ada je tulis MAXIS HOTLINK. segroup la tuh.

    ReplyDelete
  11. On c|pan:

    dtgla johor rmai2...
    haha...
    naik bas...
    xpun flight...

    On sahabat:

    Maka aku tidak mengetahui...

    ReplyDelete
  12. oh...
    lain ya........

    bagus,
    kehidupan adalah kandang sarkas,
    ianya sungguh sarkas...tik...

    dan, kau sarkastik, mksdnya ko hidup....

    -h2-(maleh nak login)

    ReplyDelete
  13. ON h2:

    haha.new philosophy.
    sarkas kan.
    sure.
    ia circus.
    huhu.
    apa yang diperngarutkan ini.
    haha.

    ReplyDelete
  14. ak bdak bilik ammar.terima kasih.mengarutlah.kerna ia mencetus idea.bagai albert enstein yang sibuk dengan lampu jam.terima kasih.

    -h2-(skali lagi, malas login)

    ReplyDelete
  15. On h2:

    Ya, anda dan saya hampir betul.
    dan betul.
    mari mengarut.
    saya mau buat satu rancangan televisyen tajuknya MARI MENGARUT>..

    ReplyDelete
  16. silalah.pasti menarik.semua gembira.tapi, mahu tanya.tv malaysia atau jordan atau canada?sukar bagi saya utk menonton pula.

    kecewa sungguh.ia bakal melahirkan einstein ke2,ke3 dan keseterusnya.tapi.saya terlepas.uh.ini salah mara.pasti.

    -h2-

    ReplyDelete
  17. weh nas. aku da ade no upax. yay

    ReplyDelete
  18. On h2:

    ini bukan salah mara. mara tetap mara. ini salah rama-rama.
    mengapa perlu salahkan binatang pula.
    ah, saya pun tidak mengerti.

    tv itu sungguh pasti tv canada + jordan + malaysia TV CADANSIA.
    kamu pasti riang.

    On ammar rosli:

    bergembiralah kamu dengan sesuatu yg ramai org masih tiada dan penuh pengharapan. tapi ramai juga belum punya tetapi tidak mahu berpunya - upack. hambar.

    ReplyDelete
  19. sungguh mulia hati kamu.saya regret kerna tidak menyempit bersama kamu di sana.tapi.tak mengapa.semuanya telah tersurat.moga bertemu seorang seperti kamu pula di jordan.

    (haha.apakah saya bisa menjadi pengampu yang berjaya?)



    h2

    ReplyDelete
  20. ON h2:

    mengapa regret.tidak perlu.

    mengapa mengampu.juga tidak perlu.

    tapi adakalanya perlu juga.

    tapi harus dieertikan semua itu.

    ReplyDelete
  21. sejak bila makhluk ni jadi semengarut asbestos ni? jatuh tangga hape.

    ReplyDelete
  22. Hotlink kan under syarikat maxis...

    ReplyDelete

Read, rethink, recomment