Jun 6, 2008

Investment - Shaping the future



Kelihatan batu sedang diangkat ke atas bukit...Gambar diatas
simbolik kepada beberapa perkara:

1.Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih
2.Sedikit2 lama2 jadi bukit
3.................(teka-teki)

Post ini dipersembahkan dalam bahasa Melayu (BM) kerana:

1.BM merupakan bahasa ibonda

2.BM pernah menjadi Lingua Franca dalam business pada zaman
penjajahan dahulu

3.Dlm business, bahasa ibonda dan lingua franca lebih
diutamakan, cth: org luar yg pergi kelantan akan mendapat
harga mahal sekiranya xtahu berloghat qlate'..Begitu juga,
pelancong ke Malaysia...

Kesimpulan: Bahasa memainkan peranan penting...

INVESTMENT

Pada hari guru yg lepas, setelah aku beradu dengan pemikiran
yg xseberapa, berbincang pula dgn golongan elit dlm batch
52, maka telah dipersetujui untuk membeli HADIAH HARI GURU
yang berupa replika kapal:



Aku telah mengeluarkan duit aku, harganya >RM80, bukan nak
meminta or nak mengemis, tapi, mengajak warga2 gen52 untuk
bersedekah. Itupun jasa guru takkan terbalas. Kalau xnak pun
xpe, tapi bila lagi nak rebut peluang ni.

Firman Allah SWT:

{Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang
menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan
sebutir benih yang menumbuhkan tujuh bulir, pada tiap-tiap
bulir seratus biji. Allah melipat gandakan (ganjaran) bagi
siapa yang Dia kehendaki. Dan Allah Maha Luas (karunia-Nya)
lagi Maha Mengetahui.} [2:261]

Sekiranya ada yang ingin meng'invest', mudah sahaja
caranya..

1.Kiriman wang pos - tidak digalakkan untuk duit yang
banyak/melebihi RM5 atau yang dirasakan banyak

2.Airtime Share Celcom (biasanya bawah RM10) - Type RM_ dan
hantar ke 1013-XXXXXXX. (Dapatkan nombor telefon aku drpd
-rmai yg tau-. ataupun request di ruangn comment, pastikan
anda telah memasukkan nombor telefon dalam database. Aku
akan menghubungi secepat mungkin (A.S.A.P)

3.Celcom Reload Prepaid (RM5, RM10, RM30, RM50, RM100) - Pergi ke
mana2 kedai yang menjual topup, dan beli satu yang ada kod
reload dan masih belum digunakan lagi, hantarkan kod ke
nombor fon aku (kalau xde, rujuk nombor 2)

4.By hand - Cara ini digunakan sekiranya ada pertemuan
dengan aku baik dirancang atau xdirancang. Jumlah yang
sangat kecil juga diterima seperti 10sen, 20sen.

5.Bank In-Request number account through phone. (same process with 2 and 3)

6.Pengumpulan dalam pusat asasi, matrikulasi, persediaan,
IPTA, IPTS. Wakil sila kemukakan jumlah dan rancang
penyerahan.

Kalaulah setiap orang dalam batch kita membuat sumbangan,
maka anggaran seorang hanya perlu membayar RM0.28, harga
minyak seliter pun dh RM2.70

Kalau ada duit lebih, xkan satu sen pun masuk poket aku,
melainkan duit tu dikira duit batch, and lepas buat
pengiraan dan plan tindakan, semua organisasi, syarikat,
pertubuhan hanya bergerak dengan DUIT. Duit lebih akan
digunakan untuk kepentingan batch.

Aku cadang setiap tahun kita buat kutipan. Huhu. Macam
mengarut pulak. Tapi, biarlah ia jadi mimpi...Haha. Khairat
masa depan..

Plan tindakan duit Gen52. Oleh Menteri Kewangan 2020,
merangkap PM, akula...

1. 10% akan disumbangkan ke Aman Palestin Berhad
2. 10% akan disumbangkan kepada Tabung Kebajikan Sekolah
3. 10% rancangan reunion sambil menganjurkan program (pelan induk 2030)
4. 10% untuk subsidi minyak gen52, lebih kurang
5. 15% untuk pembinaan pejabat (rujuk pelan induk 2030), 15% pergerakan pengurusan
6. 10% modal business
7. 20% investment

Lampiran projek

Carta menunjukkan investment bulanan bagi gen52, sekiranya ingin merealisasikan Pelan Induk 2030:


Pelan Induk 2030

Pembinaan Pejabat Pengurusan

Matlamat: Menerapkan konsep2 Islam yang supaya dapat diterapkan ke dalam bidang profession. Mensasarkan sehingga pertubuhan sedunia. Cth: pengkhususan Engineering dan sebagainya. Kerja masih diteruskan seperti biasa, tapi dasar perpautan untuk menghidupkan konsep usrah, daulah dan sbgnya.

Rancangan Reunion sambil menganjurkan program

1. RM797.50 akan diberi alaun kepada setiap orang termasuk bayaran kapal terbang.
2. Program dianjurkan untuk mendapatkan keuntungan.
3. Target reunion dibuat diluar negara - Mesir/Jordan.

Modal business

Dengan target awal modal RM235,262.91, mensasarkan keuntungan yang agak lumayan dgn projek2 berikut:

1. Thariq Highland
2. Ali Airline
3. Telekomunikasi OmarLink/OmarCom
4. Khalid Waterland

Jangan terkejut sekiranya pulangannya mencecah 1125%, sehingga 2,646,707.75 setiap satu. Diganda dengan empat = RM10,586,830.98, dalam masa 5tahun, dan selepas 15tahun peningkatan pasti mendadak. 5tahun ke2= RM52,934,154.91, ke3= RM317,604,929.46 ke4=RM2,223,234,506.19

Jadi, keuntungan target= RM2.223bilion

Aku dah melebih2 nie...Tapi aku rasa benda ni tak mustahil..bcoz selama ni kita fikir bila abis kerja, kita akan kerja bawah org, gaji kita RM3000-RM20000. So, penswastaan projek yang aku nak buat ni amat membawa keuntungan.

Just, yang paling penting start from now. Invest money. 2007 ni, 17sen sebulan je... tak banyak. Ikut alur carta. Keep in touch. Impossible is nothing.

KESIMPULAN: Jomla invest money...Ambil tindakan sekarang!! Tak guna bertangguh. Tak caya try amalkan kt matriks, asasi, persediaan, universiti luar negara....

1. Kiriman wang pos
2. Airtime Share Celcom
3. Celcom Prepaid Reload
4. By hand
5. Bank in
6. Pengumpulan

Do it now!

13 comments:

  1. fulamak!
    tak tercapai dek akal~
    you're on it man!
    emm..apapon better start now..
    nnt dak fly abes susah lak..
    anything just KIT!

    ReplyDelete
  2. yup...bnd aku fokus skng dua plus one perkara...
    1.keep in touch
    2.database
    ...
    3.money

    thnx 4da support..

    ReplyDelete
  3. Tambahan, anda xperlu ragu2 dgn sistem...

    CELCOM PERPAID RELOAD
    AIRTIME SHARE CELCOM

    kerana, semua duit tu tetap dikira dalam duit investment dan akaun gen52, dan tidak akan diambil sedikit pun..no corruption...

    jgn rsau dgn cara ini...

    ReplyDelete
  4. Salam..Anas...aku bkn x percaya kat ko..aku yakin ko sgt jujur dan amanah terutama dlm bnde yg melibatkan duit...tapi, mcm mana ko nk uruskan investment batch kita dlm bentuk kredit prepaid?

    Dlm bentuk kredit prepaid ni, btul2 nmpk mcm kegunaan peribadi sahaja...(walaupun aku tau ko x buat gitu - Tapi mcm mana dgn org lain?)...

    Satu lagi, investment mcm tu aku rasa kurang nmpk sgt faedahnya...sbb duit tu berada dlm hp...mcm mana nk guna?aku rasa kalau kredit prepaid tu nk digunakan utk komunikasi menyampaikan maklumat,nmpk sgt rugi...sbb kalau gne emel@blog@fster ni free je kan..kalo nk sms/call pun, aku rasa x perlu satu dana khusus utk sampaikan mklumat gne sms/call tu...kan?
    dan sms/call tu kalau btul2 perlu sahaja...

    So, aku CADANGKAN biar duit investment tu kpd sapa2 yg nk bagi pada Anas, harap bg dlm bentuk tunai@money order melalui pos atau secara direct jumpa dgn Anas terus atau buat dlm bentuk pengumpulan ramai2 dan serah secara terus kpd Anas dlm bentuk tunai atau dlm ban(bank in la...)...ini cadangan je...nak terima atau x tu terpulang kpd individu...masing2 dah matang...

    So, how?
    ok x kalau cara airtime share and kredit reload tu kite x yah guna?
    ko mcm mana anas?

    ReplyDelete
  5. 2hafizi plus ALL

    thnx 4 da cadangan...
    segala bnd yg aku cntct dak2 ni menggunkn hp tetap aku xmakan duit tu...
    but, klu itula pendapat hang aku leh terima...
    just aku bukak bara tu untuk dpt dgn cara segar dan mudah..
    tapi ramai org buat cm2 mmg xpatut ar..psl kredit akan melambung tgi...so, aku xperlukn...

    tp setakat ni aku boleh terima lagi, bagi sesiapa yg nk guna cara tu..akan dibuka sehingga akhir Jun sahaja...

    tetapi, cara pengumpulan akan diadaptasi sejurus korg msuk tmpt, adalah wakil yg akan mengutip...huhu...

    thnx again...
    revising...

    ReplyDelete
  6. untuk simpan duit, (kalau ko memang serius nak buat plan ni) kita kena wujudkan akaun khas...sebab, takkan lah ko nak simpan duitnya kan? kalau masukkan dalam akaun personal ko pun akan jadi masalah sebab duit tu akan dilaburkan, profit tu akan bercampur dengan duit ko plak....

    bila dah ada akaun khas, barulah senang nk invest @ ape2...bg je no akaunnye kat budak2 ni...nak bank in kat mesen atm pon boleh...

    ReplyDelete
  7. hafizi dh bncng da ngn aku psl ni...
    just klu aku dpt 100% lebih dr replica ship than expected, aku akn usulkn perkara ini, dan mmg akan dibuka akaun ar...

    segalanya telah dibincangkan...
    buat masa ini, kalau nk invest, invest dulu...duit sedia ada pun belum melampaui batas agi..

    ReplyDelete
  8. anas..kirenye kite ne bayar yg 2007 n yg bulan2 tahun nie yg tlah berlalu la ek..hmmm~make sure kgkawan sume tahu nie...a very good suggestion

    ReplyDelete
  9. hmm.. bagus ada plan for the future..
    tapi yang penting kena ada kerjasama untuk laksanakannya .. susah kalau gerak sorang2.. apa2 pun , kalau ada apa2 masalah perlu bincang ramai2 ..
    Tapi rasanye tak ramai yang tahu pasal ni .. terutamanya yang tak ada kemudahan internet.Jadi kena ada alternatif lain untuk mereka ni..salah satunya yang paling berkesan sms tu la atau spesifik lagi handphone... jadi rasanya tak salah kalau investment tu melalui airtime share celcom atau celcom prepaid reload tu buat masa ni la .. cuma kenalah usaha untuk bagi maklumat pada mereka yang tak dpt maklumat .. nak mintak tolong pun bole...maksudnya mintak tolong rakan2 untuk ambik peranan menyebarkannya ...
    ~sekadar cadangan dan pandangan daripada ahli..

    ReplyDelete
  10. assalamualaikumwbt
    nanti jangan lupa lantik wakil di institut2 pendidikan guru untuk kumpul wang investment. tak sabar nak melabur ni!
    anyhow, thanks a lot for doing all these jobs.Allahu yubaarik fik..

    ReplyDelete
  11. Bagus gak idea tu...kalau bukak akaun spesifik, senang sket nak menyumbang...sendiri boleh pergi ke bank dan masukkan duit dalam akaun...tak yah pakai wakil...
    Kena bagi no akaun bank tu la...
    Kalau nak suruh bayar bulanan pon bleh gak...kire cam yuran la...tapi kena tengok orang jugak...takyah la wajibkan...
    Kalau semua bekerjasama,insyaAllah....kite sumer takkan lost contact ngan Kisas...
    Kisas tetap akan jadi our beloved school!!!!

    ReplyDelete
  12. em..
    owh~
    er..
    urm..
    terkedu.ada masa ko pikir suma nih?terharunya.tenkiu.

    ReplyDelete
  13. 2anonymous

    gud hope, plan, you see da future!!

    2whoami


    gud hope, plan, you see da future!!

    2dojot

    ur welcome...

    ReplyDelete

Read, rethink, recomment