Apr 30, 2008

MAK memories

Majlis Anugerah Kecemerlangan, the reunion 25 April 2008...


507 - 2008
Visiting 507, the layout is still the same, but former 507 is black, everything is black...
The result is black as well...
There are no red...


STAM?!!!
No comment.



2nd Usrah in KISAS - 25 April
Could you imagine, till 25 April, the usrah had only made twice...


Take a break...
In the evening...


3 generations of Tuan Pengetua...
Exclusive Picture...


"Hafizi and Indulgence?"

Me and Anything

For this message only I would like to mimic how Faqih's write in his blog.
"Hafizi and Indulgence?". Indulgence means

1.the state or act of having or doing whatever you want,
2.something that you allow yourself to have even
though it is not essential,
3.willingness to ignore
the weaknesses in sb/sth.

I still remember the second the hours when one of my beloved teacher, Miss Lini, having games in class. she asked us to think of a positive adjective for ourselves that we possessed or willing to possess. The idea of doing this is to make the students know what is an 'adjective'?, and to make people develops with the adjective. Therefore, it is good to have at least one. Then, suddenly, I could see Hafizi with his blog written indulgencefizi.

Therefore, I would like to encourage Hafizi so that he can develop with the skills. According to the first meaning in blue, yes, analytically, almost everything he want to do. When he was the head prefect, everything he wanted to do, the 'borang-borang', Peers Group Learning, Meeting, Minggu Disiplin, and everything. But, still the meaning of number two has to be overcome. Again, something is not essential, and has to be overcome. For number 3, I still remember in the journey to PSPN, Hafizi telled something about the book approximately entitled "THINK YOUR POWER, IGNORE IT", I partially lost of the memory. Maybe of maksiat that always been done. "Astagfirullah"!. Hafizi did argue with me about the topic of the book itself. Why this? and why that?...but I think to achieve the 3.willingness to ignore the weaknesses in sb/sth, he has to accept it. Oooo, hafizi...

"Faqih and fiQ?"...Compatible....For some reasons..

1. Faqih, subtract "aq" = fiQ
2. Fiqh in 'bahasa' is deep understanding...He really try to understand everything..Please deepen this..
3. is like what we learn, so he observed so many thing on this...He likes this...I like too..

Me and News

Nothing was new, but just my litte brothers in their school sport. Wow, sportman... Almost all the medals were theirs. Zubair, was, also nominated as the 'Olahragawan' of his primary school. He still had to represent his school in the chess competition for state level. But, he also has to take UPSR this year. Good luck !!

Me and Yesterday

Akmal Sabri rang me yesterday and the day before. Bad news?! Failed!! What?? (Akmal asked me to make it in secret). The offer letter from Kolej Matrikulasi Kedah seemed unattractively rest on the table. Idle. My possible choice would be UPU. Hopefully, the long waiting for a scholarship will be a good outcome. Fatmie also called me, he asked about the vacation at UTP, and also about his new notebook (He said no one know of this but he didn't said that it was a secret). He asked something like this, "What is your recommendation on the software that should be downloaded? Anti-virus recommendation.. Bla.. Bla.. Bla..", the partially same question as Hafizi asked.

Just an additional to Faqih's post, I like to hear the tafsir of ustaz zahazan too. This is sahih. Interesting!!? I would like to advertise this channel IKIM.fm to all my friends, after maghrib, 8.00pm and subuh, 6.30am is the tafsir...Don't miss it...

*Faqih, doing this is like writing a journal...Tomorrow, I want to mimic
others' way to write blog, haha..


Apr 29, 2008

Official Launch of Alumni MSHC K1S5 Website

I, Anas bin Ahmad Faris, on behalf of Arwah Faris Ikhwan, officially launched the Merang Suria Holiday CAmp, which is created on 9th April 2008..

Visit http://plknmshc.blogspot.com/

Memorable UTP trip

00Five in a Satria

01The Transmitting Flu

02The Businessman, Azlan

03Wafi and Petronas

04Puaka

05The Nazir came to Perak

For details, read more...

FIVE IN A SATRIA

In conjunction with the Petronas Scholarship, we, five of us, sandwiched ourselves in hafizi's SATRIA car, to go to UTP but before that, having a one-night rest at hafizi's air-conditioned room, actually not a rest, just a nap.

THE TRANSMITTING FLU

Dust are said to be the cause of the starting flu afflicting Anas AF, for a whole day suffer, it was said that he, Anas AF was terribly invaded by the virus. But, a day after that, recorded as 18/4, the flu started to befriend with Anas's roommate, Ikhwan, and coursemate, Fikri. However, Ikhwan's tranquil was interrupted, yet surpassed Anas's flu.

THE BUSINESSMAN, AZLAN

The news did not have much news on this, just the businessman wearing Blazer, huh, very smart!! excellent impression!!?

WAFI AND PETRONAS





Wafi and Petronas, which are formerly known as best friends, inevitably, changed into the wrath of enemy, envy - full of frustation; to know more, text Wafi.

PUAKA

This news are restricted for subscriber only.

THE NAZIR CAME TO PERAK

Hafizi who experinced months of teaching was suddenly been visited by Nazir, to check the accomplishment of his career on handling a tuition.


OTHER UTP MEMORIES...



Faqih's Joke of the Day (16 April)

Disedut dr http://faqihaqili.blogspot.com

"Only Dhamirah who got Khazanah scholarship. Ntah apsal pelik sgt scholarship providers ni, BnM for Anas only, Felda for Perakian only, Khazanah, for Dhamirah only???. Hmmm, pelik btol."

Kau Sahabat Kau Teman..

Telah tiba saat waktu kau tinggalkan kami,
kerana takdir yang Maha Esa telah menetapkan,
sedih rasanya hati bila mengenangkan...
Kau Sahabatku Kau Teman Sejati..



12 APril, +- 9 pagi, saat yang cukup menyedihkan bagiku...
Faris Ikhwan, sahabat yang sama2 berjuang bersama aku, bukan sahaja seorang Wira Komanden tetapi Exco Biro Sahsiah dan Modul Insan, di sana,...Banyak perkara yang sama2 diperjuangkan, antaranya MINGGU PENGHAYATAN SUNNAH, KEMPEN OPS KEBERSIHAN...Sahabat2ku, jgn dilupakan jasanya..

Tika dia sedang on da way ke kerja, hadirnya sebuah lori/= menghentamnya...trus di bawa e ICU, dan pd jam 1.50 ptg disahkan meninggalkan dunia..
Selanjutnya...

3.00ptg, aku mendapat panggilan...Berita sedih ini benar2 memberi pengajaran kepadaku, bahawa DUNIA INI SINGKAT, tidak bermakna, tidak beerti segala "kebahagiaan", membayngkan kehidupan yang lebih BAHAGIA di akhirat...

Sahabatku, Faris Ikhwan, kau mendahuluiku, dan aku akan mengikutimu...
Semoga akan ada pertemuan kita di akhirat nanti...

Pesanan buat sahabat PLKN, kalau korang masih diambang kemaksiatan, straight forward aku cakap, korang tentu yakin, bahawa kalau x solat, xpakai tudung, xberamal dengan ajaran Islam, bahawa kalau korg tinggalkan perkara yang wajib, mendedahkan aurat, TAK MUNGKIN DAPAT MASUK SYURGA..

Aku tau korang sedar, aku tau korang tau...
Korang just membuat alasan..alasan ini dalm hati sahaja,...
Nanti korang nak berubah, biarla enjoy dulu, bahagia dulu hidup...
Umur 18, mungkin TERLALU MUDA...

SAhabat2, umur kita semakin pendek, bukan semakin panjang...dan mati TAK MENGIRA UMUR...Ambilla INI SEBAGAI SATU PENGAJARAN...
XPun ambilla masa 5minit utk renung pasal benda ni...
TOlongla...Aku merAYu...

Ingat lagi tak pesanan aku hari terakhir...
"WAlaupun lepas ni kita mungkin tak dapat berjumpa, tp jgn miss pertemuan kita di AKHIRAT..."
Ini apa yang dipesan oleh Senior Akh Azrul dr KISAS...

Sahabat2 baik KISASIAN atau tidak...jangan kau lena, dengan dunia...sesungguhnya ia amatlah singkat...Teruskan perjuang!!

Ex-KISAS Chess Match: paradoxanas vs akmalcluster07

Ni ialah perlawanan chess antara aku ngan akmal hayat di redhotpawn.com, dan telah dikomen oleh aku..saksikanla...



Play chess online!

Tips for JPA and MARA

JPA
dr blog kak fathiyyah...

Malam sebelum menghadiri interview..
1. Pastikan anda mengetahui segala informasi terkini..dpatkan segala maklumat dr pelbagai sumber seperti akhbar dan internet..bagi mereka yang jarang baca akhbar atau malas2 utk cari maklumat di internet,then ini la masanya..gunakan segala kemudahan yang ada utkmembantu anda dlm mencari maklumat..apa yang perlu anda tahu? Hmm isu2 semasa,lagi2 tentang institusi pendidikan di Malaysia..cara lain,bincang dgn rakan2 sama ada melalui ym atau email..boleh juga tanya kepada mana2 senior.. .................
baca lagi...

MARA
dr blog abg ammar...

Preparation before the interview...
One of the crucial moments is for sure the time prior to the interview.... the golden moment before the judgement day (whether ur in or out???).. hehehe.. but no fret my friends,
don't be apprehensive or scared, as you don't need to prepare much... a few research and some practices should do the trick!!! and of course just RELAX!!!
I'll try to make this as short and brief as possible,okay... ............
read more...

semoga berjaya..jgn lupa doakan aku pulak...

Nasyid de' Malam Penutup PLKN

Malam penutup kat Merang Suria Holiday Camp, kitorang wat persembahan, walaupun x seberapa tapi cukupla agar syiar Islam dapat ditonjolkan...Haha..Menarik gak...

video

Diari "Aku dan PLKN"



  1. 29Dis tayar bergolek dr Stadium MPS ke PLKN Merang Suria Holiday Camp, Setiu, Terengganu
  2. Aku mula mengenal remaja luar

  3. Setibanya, nampak agak menakutkan, cg Anuar dgn ketegasannye

  4. Masuk team Alpha, dorm D3

  5. KKJ, pembentangan aku yang kena wat..Alpha bergelar Integriti..
  6. Jadik Imam 1 Surau

  7. Modul Pertama: Modul Pembinaan Karakter, masuk kelas CB1, bersama Cg Jai n Cg Liza.

  8. Antara aktivitinye ialah Gerak Ceria, Pemetaan Visual, Mesyuarat Kump, dan aktiviti2 lain, dengan matlamat MENAMPILKAN YANG TERBAIK DARI DIRI SENDIRI, dan DARI ORANG LAIN.


  9. Malam penutup CB, aku watpersembahan jugel, persembahan aku lain dr yang lain, x caye, nanti aku tunjuk...

  10. "Hukuman tak solat kat Merang Suria lebih teruk dari hukuman rogol" jelas Cg Anuar, Komando kita.

  11. Komando Anuar ni nak citer kat ko, sangat memntingkan aspek rohani, kebersihan dan disiplin..Tumpah sebutir nasi atas meja, ko pusing ar dewan makan angkat meja 10 round..Tandas mesti bersih, kalau x pegang taik ar..Yang paling pantang sekali mencuri, xde orang berani curi kt sne...

  12. Kalau lambat skit, knela... Kitorang dh kne byk dah, pam bumi, stajam, golek, tu adat...

  13. Hari demi hari berlalu, banyak benda aku blaja, dalam PT pagi: Senamrobik, Tarian Pocho-pocho (master dah).

  14. Masuk lak futsal ngn cg Iwe dan cg Mat..Komando join skaki...training huh, mcm aper...dahsyat gak...

  15. Bleep test, aku rendah je Level 6 - 9.

  16. Perlwnn futsal antara kompeni, aku kapten Alpha, wakaka, final penalty...tapi kitorg kalah...

  17. Futsal Zon, first game dh kalah ngn Agro 5-0, tp leh gak masuk semifinal...lastly mng no3... "Epi, awok bagus, cumo stemina jeh.." KJ Cg Razak

  18. Modul Fizikal berlangsung dari awal shg akhir, antr aktvt ialah tali tinggi (flying fox), kembara halangan, kawad, sukan kreativiti..


  19. Kayak, aku pair ngn Ain, wahkaka, jd skandal lak pastu...mng no2 je...
  20. Wirajaya, aku khemah ngn chip, hapis, hilman n zul...bes tdo dlm hujan...yg org yg terlalu bandar tu xleh tdo...aku nyenyak aje..


  21. Aktiviti surau lak, sblm cuti, mcm biasa, kalau tak de ustaz aku mostly n mmbr take over..tp yg penting tiap2 hari lepas zohor ade ta'lim, or tazkirah ringkas..baru ade pengisian rohani tiap2 hari.

  22. Lepas cuti, aku plan satu bnd, iaitu nk tukar fungsi surau kpd Badan DAkwah dan Rohani (BADAR) Merang Suria, mmbr seperjuangan ade yg kata xkn jadi, gelak pun ade coz tgl lg tiga minggu lagi...dah nk habis dh...

  23. Tp aku tetap nk wat, bahagila kepada 9lajnah...

  24. Antr program nyer ialah, Tahsin Qiraat, Qiamullail Perdana, Solat Hajat Setiap Malam, Minggu Penghayatan Sunnah, Hari Aman Palestin, Tayangan Perdana, Pertandingan Tilawah, Pertandingan Nasyid, Praktikal Ibadah..

  25. Alhamdulillah, program2 tu berjaya dan melibatkan semua orang, maksudnye yang handle ialah dengdorang...

  26. Yang aku respect Skuad Solat, bergerak dgn ikhlas, bangun awal2 lagi...Tak sangka lak...

  27. Respon yang baik...Dak2 merang pham tanggungjwb dakwah...Bagi yang berubah Alhamdulillah...Kalau tak, paling kurang ade pendedahan dan psikologi pada anda...

  28. Ini semua termasuk dalam Modul Kelima yang aku reka sendiri, tuh orang pgl aku KJ: Modul Kerohanian..

  29. Modul Ketiga: Modul Kenegaraan. Aktvt dijalankan dalam kelas berbentuk LDK, menarik gak, cuma semangt patriotisme.

  30. Aku msuk kelas Jamadil Awal : Kelas 5 Cikgu Gunny

  31. Yang aku xleh lupakan ialah dalam LDK Mari Mengundi, aku tubuhkan satu parti yang dinamakan Parti Kesatuan Nasional (PKN), bertanding ngn Parti Rakyat (PR) yang diketuai oleh Cik Siti. Tak tahannya, aku menang undi daripada semua orang cuma tertgl satu je dpt kat dia...Aku pun dilantik jd PM, dan TPM ialah Omar..

  32. Modul Keempat: Modul Khidmat Komuniti, yang ni kitorang pergi luar, byk gotong royong je...Pegi tumah anak yatim..Bes gak bleh keluar...

  33. Aktiviti lain yang bes ialah Menembak, aku dpt score 64 je...6 kena tepat tengah....paling tinggi kem aku ialah REM 96.

  34. Ade gak Program Penghayatan Sastera dan Budaya, dapat cg Anuar, tp bukan komando tadi, buat lakonan, aku jadi pengarah, mula2 cam xde harapan nak mng, tp at last menang gak no2, team Lagenda. Thnx juri Chong Joey, Sharmah, Jiah, ...

  35. Merentas desa aku dpt no 18 je, mmbr baik aku dpt no 1, nmenye Akmal Haffiz, Imam no2..

  36. Antr sahabt yang baik di sana ialah Ng Giap, aku men bola tampar ngn dia, dia ni wakil selangor...Gambar ade...

  37. Yg plg rapat sekali ialah Akmal Haffiz, aku byk berjuang bersama dia dlm mnjlnkn Modul Kerohanian..

  38. Wira Komanden, Faris Ikhwan, nih aku byk project ngan dia..mmg berakal ar...Projek Sampah, dia ni dak KUSESS, dia ni la yg handle minggu penghayatan Sunnah...dan cukup cemerlang...


  39. Sahabat yang baik gak iaitu haiey, seorang yg mendapat anugerah Senyuman Menyusuk Kalbu...citernye panjang...tp yg besnye lawan chess ngn die...

  40. Yg mmg xkn dilupakan smpai mati, ialah pengumuman anugerah Khas, tiba2 je aku dinobatkan sebagai WIRA TABAH PLKN MSHC 2008, terkezut, kenangn pahit ialah aku jalan xmcm berjalan seorang yg normal...kah3...berlatih la kawad smpai malam..

  41. Wirawati tabah dpt kt Khai...

  42. Malam Penutup PLKN MSHC, aku n d geng wat persembahan nasyid, nnti aku upload...enjoying...lagu "Teman Sejati"...

  43. Tak dilupakan aku nak gitau yang aku ni bergelar KJ kat sne, sbb ape...aku leh wat gay n suara KJ...bkn KJ je, TKJ, cg Zul, cg Anuar, semua ar...Tu yg aku wat persembahan Khas Teka Cikguku Sayang berduet ngn FAris Wira Komanden...

  44. 11Mac, tayar bergolek ke MPS kembali...Memori indah itu akan berkekalan..InsyaAllah kita akan dipertemukan lagi...